Vad är psykedelika?

Psykedelisk översikt

Psykedelika (ibland kallade hallucinogener) är en typ av psykoaktiv kemikalie som förändrar uppfattning, känslor och kognitiva funktioner. Exempel på psykedeliska droger inkluderar LSD-droger, DMT, magiska svampar etc.

Psykedelika påverkar alla sinnen och påverkar en persons tankar, tidsuppfattning och känslor. De kan också få en person att hallucinera, vilket är när de ser eller hör saker som inte finns eller är förvrängda.




Hur ser psykedelika ut?

Det finns många typer av psykedelika. Vissa förekommer naturligt i träd, vinstockar, frön, svampar och löv. Andra tillverkas i laboratorier. De finns i en mängd olika former, inklusive tabletter, läskpapper, torkade svampar, pulver och kristallina pulver.

Typer av psykedelika

  • LSD (lysergsyradietylamid) kommer från en kemikalie som finns i mjöldryg, en svamp som infekterar råg.
  • Psilocybin är en naturligt förekommande kemikalie som finns i svampar över hela världen.4
  • Meskalin kommer från den mexikanska peyoten och San Pedro-kaktusen och har effekter som liknar LSD.
  • Diemetyltryptamin (DMT) är strukturellt besläktad med psilocin, en alkaloid som finns i psilocybinsvampar. Det kan syntetiseras i ett laboratorium, men det finns också naturligt i en mängd olika växter.
  • Den psykedeliska substansen 2C-B (4-Bromo-2,5-dimetoxifenetylamin) syntetiserades ursprungligen 1974. 2C-B klassificeras som både en psykedelisk och en måttlig entactogen. Psykiatriker definierar MDMA och relaterade droger som "entactogens", vilket betyder "beröra inuti".
  • Peyote (Lophophora williamsii) är den mest välkända och potenta psykedeliska kaktusen, trots sin ringa storlek och långsamma tillväxt. Istället för att växa uppåt till en kolumn, växer den som "knappar" nära marken. Det har använts av indianer i cirka 5 000 år.
  • 25[-x]-NBOMe (N-metoxibensyl) hänvisar till en klass av läkemedel som uppvisar psykedeliska effekter. Enligt rapporter är flera varianter av NBOMe tillgängliga, var och en med olika inverkan.

Hur används de?

Psykedelika har använts sedan urminnes tider av många samhällen runt om i världen för sina mystiska och andliga egenskaper. LSD, magiska svampar, meskalin och DMT konsumeras vanligtvis, röks eller andas in. Svamp konsumeras vanligtvis färsk, sauterad eller bryggd till ett "te".

Ibland blandas de med tobak eller cannabis och röks. Meskalin sväljs ofta. Peyote-knappar kan malas till ett pulver och rökas tillsammans med cannabis eller tobak. Knapparna kan också ätas eller blötläggas i vatten för att bilda en vätska.

De flesta typer av NBOMe är inaktiva när de äts, och de mest populära sätten att konsumera dem är under tungan, hålls i kinden eller frustade.

I allmänhet tar människor som använder psykedelika dem inte regelbundet, utan vid tillfällen som kan vara veckor eller månader från varandra.

Vilka är effekterna av Psychedelics?


Det finns ingen acceptabel grad av droganvändning. Användningen av vilken medicin som helst innebär alltid en viss fara. Det är viktigt att vara försiktig när du använder någon form av medicin.

Psykedelika påverkar människor olika beroende på:

Storlek, vikt och hälsa
Faktorer att tänka på när du tar ett läkemedel inkluderar vana, timing, kvantitet, styrka och plats.
Psykedelika har långvariga effekter som varierar mycket beroende på vilken typ av psykedelika som konsumeras.

Comments